loading...

WANITA TOLONG BACA INI !! 13 Hal Yang Harus di Hindari Agar Muslimah Tidak Masuk Neraka, No. 6 dan 9 Sangat Sering di Lakukan


(Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31). Keterangan
: Menampakkan kaki dan menghayunkan/melenggokkan badan mengikut hentakkan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng, sama juga seperti pel4cur di zaman jahiliyah.

1. Bulu kening
 Menurut imam Bukhari, Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening (Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.)

2. Kaki dan semacam hantu loceng
Dan janganlah mereka (perempuan) menghentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan

3. Wangian-wangian
Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu menc*um baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan z*na dan tiap-tiap mata ada z*nanya terutamanya hidung (Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban).

4. D4da
Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan d4da-d4da mereka (Petikan dari Surah An-Nur Ayat 3).

5. Gigi
Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya (Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani). Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan ALLAH (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim).

6. Muka dan leher
Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasanmu seperti orang jahilliah yang dahulu.
Keterangan : Menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

7. Pakaian yang nipis (jarang)
Asma Binti Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berh4id tidak boleh
baginya memperlihatkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja (Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.)

8. Tangan
Sesungguhnya kepala yang di tusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya (Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi).

9. Mata


Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pandangannya (Petikan dari Surah An Nur Ayat 31). Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya h4ram (Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi).

10. Mulut (suara)
Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik (Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 32.) Sabda Nabi SAW, Sesungguhnya akan ada umatku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, yaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (musik) dan penyanyi perempuan, maka ALLAH akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi (Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah)

11. Kem4luan
Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka (Petikan dari Surah An Nur Ayat 31). Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendaki (Hadis Riwayat Al Bazzar). Tiada seorang perempuanpun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan ALLAH (Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.)

12. Pakaian
Barang siapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan, maka ALLAH akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti (Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu D,An Nasaii dan Ibn Majah). Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 59 yang artinya : Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah dikenali, lantaran itu mereka tidak diganggu.

ALLAH maha pengampun lagi maha penyayang. Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi tel4njang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat, mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan menc4um baunya (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim).

13. Rambut
Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.) Riwayat Imran bin Hushain ra.:Bahwa Rasulullah saw. bersabda: Sesungguhnya penghuni syurga yang paling sedikit adalah kaum wanita. (Shahih Muslim No. 4921).
SUMBER:daiberdakwah.blogspot.co.id
http://www.rindumadinah.com/2016/04/wanita-tolong-baca-ini-13-hal-yang.html
Tekan 2 kali (X) tuk menutup
Dukung kami dengan ngelike fanspagenya x